onsdag 27 augusti 2014

Racereport Ironman Köpenhamn
Ska försöka att sätta ner all misär och goda ting som hände i Köpenhamn.

Jag kom ner på Fredagen och hämtade ut nummerlapp och gick en kvick sväng på mässan. Ville köpt en kaffemugg men de var redan slutsålda så det blev ett par nya cykelsockar istället.
Checkade in på hotellet och sov väldigt dåligt. Det gick inte öppna fönstret och ventilationen var urusel. Det är som det är tänkte jag och stack ut på en snabb tur på cykeln. Kom 3 km sedan var det dags för punka. 18 minuter tog det att fixa detta och här hade redan gjort åt min extraslang. Kollade hur däcket såg ut och plockade ut en glasflisa och lite flintastenar. Kände att jag var tvungen att även köpa nya däck så det fick bli en sväng till mässan igen. Köpte två däck och tre slangar. Här hade jag något slags hjärnsläpp och köpte slang med 80 mm ventil. Då jag har 88mm fälgar passade ventilen sådär kan jag säga. Jag fick på ventilförängarna och var nöjd med resultatet tills jag kollade med lite saliv på toppen för säkerhets skull och då bildas det direkt bubblor. Helvete nya däck och pyspunka. Av med skiten igen skruva åt ventiler och förbannade mig själv att jag inte hade gängtejp med mig. På med allt ytterligare en gång med samma resultat. Hade ny lite lätt panik då cykelinlämningen bara var en timma bort. Av med däcken en sista gång skruva åt ventilerna så mycket jag bara orkade och nu var bakdäcket tätt men framdäcket pös lite. Jag bestämde mig för att skita i framdäcket och pumpa det på vägen i värsta fall. Lämnade in cykel och racebags och nu kunde jag inte göra mer än vänta in morgonen.


Upp 4:00 och intag av den minst sagt sporadiska frukosten. Inte direkt svensk standard men det fanns lite bröd och fil och ägg så jag klarade mig ok. Bussen skulle gå 4:45 och sedan varje halvtimma men den dök inte upp förrän 5:10. Var ändå i god tid på växlingsområdet. Pumpade cyklen och konstaterade att framdäcket klarat sig bra. Kollade racebagsen och allt var frid och fröjd.


Väntade ivrigt på starten 07:25 då 40-44 åringarna skulle starta. Ställde upp mig i mitten av fältet och sen gick starten. Starten var kaotisk då både 1:00 simmare och 1:50 simmare startade samtidigt men det rättade till sig efter 3-400 m. Fick lite sparkar och armbågar här och där, en kallsup och lite halvpanik ett tag i början men jag lugnade ner mig och hittade en ok rytm, sedan var det i stort sett som att simma hemma. Fick ont i vänster arm efter ca 1000m och det störde lite men det gick ändå helt ok. Simmade på 1:22 så det får godkänt.
T1 området var en katastrofzon. Alldeles för lite plats och det tog ett tag innan jag hittade lite utrymme för att byta om. Bytet gick enligt plan men jag sprang in på fel länga när jag skulle hämta cyklen och böjde mig ner för att komma under stången till rätt sida. När jag tagit ner cyklen så kom en rabiat funktionär och bräkte på danska att så fick man inte göra. Ok jag går under stången och springer runt då men då börjar hon lipa om att jag har cyklen på fel sida. Hur fan ska du ha det hade jag lust att skrika men efter lite dividerade fick jag komma iväg i alla fall. Ut på cyklingen och upptäcker att klockan visar inte alls de data som jag vill. Hade satt på multisport men av någon anledning krånglade det. Tog en stund att sätta på manuell cykling och rullade ut ur Köpenhamn. De första milen tog jag det medvetet lugn och höll ok fart. Vi vek av i Hummlebeck och här började uppförsbackarna. Det hade blivit lite mera vind men det gick ändå ok så jag memorerade att ta det lite lugnt inför nästa varv så jag skulle palla detta igen. Tog en ny flaska sportdryck vid varje aidstation och fyllde på med gel var 20:e minut och åt lite banan och bars. Gelsen smakade apelsin och var ingen höjdare men de gick ändå ner. Ryggen värkte redan efter 10 km och släppte inte förrän efter 12 mil så det var ingen jätteskön cykling. Jag höll ändå modet uppe och hade ett ok snitt på ca 31 km. Då kommer andra varvets backar med betydligt mycket mera vind. Fick kämpa ordentligt och stanna för att kissa och kräkas lite på vägen. Började må lite lätt illa vid 15 mil men det var uppstötningar så jag tänte inte så mycket på det förutom att det var obehagligt. Sista milen in mot mål var lätta och det kändes som jag sparat benen på ett bra sätt. Tar det lugnt i bytet och får på mig skorna och börjar springa.
Håller 5:45 tempo första kilometern men sedan börjar jag må riktigt illa. Stannar och kräks samt springer på bajamajan vid första stationen efter 2 kilometer. Kämpar mig ut igen men kan knappt hålla styrfart. Efter fyra km tänker jag att nu kliver jag av. Det är inte värt det. Kan inte äta någonting utan att det kommer upp direkt. På något sätt kommer jag upp till första rundningen där jag får första bandet vid 7 km, Det var mentalt oerhört skönt att få på sig detta. Jag tänker då att bara jag kommer ner till stan igen så kliver jag av där. Väl nere i centrala Köpenhamn så är det massor av folk och jag får nog ett litet lyft av publiken tror jag för jag glömde av att stiga av och fortsätter att springa 500m gå 50 samt gå i aidstationerna. Lyckas få på mig det andra bandet och nu släpper illamåendet lite. Jag hade nu helt övergått till att bara dricka vatten samt sippa lite cola och det gjorde tydligen susen. Pulsen låg på löjliga 135 men jag hade inga krafter alls att öka. Energin var helt slut. Hittade en kille liksom förra året som också hade det tungt och vi kämpade på tillsammans. Så jäkla skönt att prata med någon och ta bort fokus från krämpor och dyligt. Han lämnade mig mot slutet så jag fick ta mig i mål den sista bit själv men det var oerhört skönt att komma i mål och direkt efter målgång var det som i Kalmar, både tårar och glädje på samma gång. en helt underbar känsla. I mål på 13:10. 24 minuter sämre än förra året. Efter omständigheterna så är jag glad ändå. Jag var verkligen nere på mörka ställen och är oerhört nöjd med mig själv att jag lyckades frambringa den mentala styrkan att fullfölja.


Summering: Arrangörsmässigt sett så var Kalmar mycket bättre. Sim och löparbanan i Köpenhamn var mycket bra.


Det räcker inte att träna hyffsat 4-5 månader om man vill prestera.
Prova att cykla långt med gels innan tävling.
Träna på att träna med lite energi.
Ha aldrig 2 km till hotellet fullpackad med påsar och cykel.
Ta med mer varma kläder efter målgång. (hade frossa som en galning i 30 minuter.)
Träna upp tempoställningen på cykel så slipper du ryggont.
Kör mer styrketräning för rygg,lår och simning.
Se till att byta slangar och däck innan tävling så de är superfräsha.
Var ute i god tid.


En riktigt bra grej de hade var appen till ironman. All information man behövde fanns i den och jag använde den vid flera tillfällen. Det är något Kalmar borde ta efter. En annan rolig grej var att man kunde koppla sitt facebook konto så ens vänner kunde se alla mellantider.
Egoboosten var riktigt stor efter loppet då man såg alla hejjarop etc på facebook.

Jag är nu även Dansk IRONMAN!4 kommentarer:

 1. Strongt att fullfölja trots alla motgångar. Såg under liveuppdateringen att du hade en lika kämpig mara som jag hade förra året.
  Bra kämpat.
  Simningen i Kalmar i år var kanon med rullande start. Blir det någon IM nästa år?

  SvaraRadera
 2. Tackar Peter. Det blir förmodligen ingen IM nästa år. Måste få upp träningsnivån betydligt innan jag kör igen men man vet ju aldrig. Kanske drar det ordentligt i IM tarmen framåt våren...

  SvaraRadera
 3. Starkt att fullfölja Tommy. Jag tror jag skymtade dig på sista varvet men var för slö i huvudet för att fatta det förrän 500m senare. :-)
  Jag siktar på Kalmar 2016. Ses vi där?

  SvaraRadera
 4. Samma här Jörgen. Jag såg dig en gång snabbt men var helt uppe i min egen kamp :D. Jag kommer troligen göra som du, sikta på Kalmar 2016.. Får jag till träningen nu i höst och vår så blir det kanske Tjörn nästa år eller så blir det bara upplevelselopp som typ löparvasan eller liknande.

  SvaraRadera